Afvalverwerking bij Buitenwerkplaats

Wist je dat wij op de Buitenwerkplaats samen met onze gasten ongeveer evenveel afval produceren als een gemiddeld huishouden? Terwijl er elke week zo’n 25 personen langskomen om één of meerdere dagen te vergaderen!

Dit heeft niet alleen te maken met de zorgvuldige scheiding van ons afval, maar komt met name doordat we een groot deel zelf kunnen recyclen. Glas en plastic verzamelen we uiteraard in aparte afvalbakken om via de gemeentelijke sorteer-stations te recyclen, maar al het organisch afval, koffieprut, papier en karton wordt ter plekke hergebruikt.

Organisch afval
Het organisch afval leggen we in de kippenren. De kippen vinden hierin de eetbare resten en insecten. Ze vinden het héérlijk om te wroeten en te scharrelen en mengen op die manier de verschillende ingrediënten voor de compost. Je moet wel een beetje selecteren wat kippen wel en niet mogen eten. Vers brood kan bijvoorbeeld gaan gisten in de maag van de kip en ze mogen ook geen zout. Maar de schilletjes van de appel, het loof van de wortel en kleine restanten krijgen ze van ons als aanvulling op hun granenmix. Zij maken er op hun beurt weer heerlijke, verse eieren van en meststoffen die in de compost welkom zijn.

 

Papier
Het karton en papier dat voortkomt uit de Buitenwerkplaats wordt eerst versnipperd. De snippers gebruiken we als winterdeken voor de moestuin of op de composthoop gemengd met vers groen afval, onkruid en gemaaid gras. De slierten papier vervangen ook het stro in het kippenhok.

Koffieprut
Er wordt heel wat koffie gedronken tijdens workshops en vergaderingen en koffieprut biedt een verrassende mogelijkheid! Wij houden het apart om het te gebruiken voor het kweken van oesterzwammen. In een afgesloten emmertje van Rotterzwam start je met wat schimmels en een kleine portie koffieprut. Wanneer dat helemaal is doorgroeid met witte schimmeldraden doe je er weer een laagje koffieprut bij, totdat het emmertje vol is. De schimmel merkt dat er geen voedsel meer voorradig is en wil vruchten produceren voor de voortplanting. Dat zijn de zwammen, die door kleine gaatjes in de emmer naar buiten piepen, groeien en na een paar dagen geplukt en gegeten kunnen worden! Wanneer de schimmel geen vruchten meer maakt kan je een deel van de inhoud van de emmer verkruimelen en opnieuw beginnen met het toevoegen van koffieprut.

Ook de resten uit de oesterzwam-teelt worden gebruikt om een prachtige, rijke compost voor de groentebedden te maken. De toevoeging van compost is heel positief voor het bodemleven en een gezonde bodem is de basis voor een fijne moestuin, zonder plagen en ziekten.

Op je bord
De kruiden, groenten en de eetbare bloemen uit die moestuin... precies, die vind je tijdens de lunch op je bord! Dit circulaire denken is onderdeel van het ecologisch tuinieren volgens de permacultuur. We zullen later over de permacultuur in onze tuin nog meer gaan vertellen.

 


Starnmeerdijk 6
1488 AG Starnmeer
075 64 11 774

bereikbaarheid en parkeren

nieuwsbrief