Wat is een stolp?

Het hoofdgebouw op het erf van de Buitenwerkplaats is een stolpboerderij, maar wat is dat eigenlijk, een stolp?

pictures/stolp-agrarisch.jpg

De stolp is van oorsprong een agrarisch gebouw.Het hoge hart van het gebouw, het vierkant, werd gebruikt voor de opslag van hooi. Daaromheen lagen de stallen voor de koeien en de dars om met grotere landbouwwerktuigen naar binnen te kunnen. Maar ook de woning kwam erbij in het gebouw en de vorm van het totaal werd steeds meer compact en daarmee voordelig. Bovendien hielden de koeien, het hooi en het boerengezin hielden het onder dat dak samen lekker warm. De bedstedes werden niet voor niets aan de binnenzijde van het woongedeelte gesitueerd. En in de zomer,  als de dieren buiten liepen werd de stal omgebouwd en gebruikt bij de woning.

pictures/normaalstolp.jpg

Wat een stolp voor ons een stolp maakt is de houten vierkantconstructie en de hoge piramidale dakvorm. Het bijzondere is dat dit piramidale dak in zijn geheel gedragen wordt door de vierkantconstructie. Je kan dus de muren (vroeger van hout en later van baksteen gemaakt) helemaal weghalen, het dak blijft als een soort paddenstoelhoedje hangen op het vierkant dat zich in het hart van het gebouw bevindt.

pictures/zwevend_dak.jpg

De vierkantconstructie is gemaakt van houten balken en scheepsmasten. Het bouwen van schepen was in de omgeving immers een belangrijke industrie. Over het water werd naaldhout uit Scandinavië naar Noord-Holland gebracht. Met dat naaldhout dat veel grotere afmetingen had dan de bomen die in ons eigen land groeiden kon men scheepsmasten voor de grote zeeschepen uit één stuk bouwen. Aangezien deze grotere afmetingen nu beschikbaar waren, werden ze ook voor andere toepassingen gebruikt, voor de bouw van boerderijen bijvoorbeeld. Geen wonder dat de stolpboerderij een succes werd tijdens de gouden eeuw, die bloeiperiode voor de Nederlandse handel en scheepvaart. Het is ook in dezelfde tijd dat de eerste grote polders drooggelegd werden. Ook niet toevallig dus dat je  prachtige stolpen in de Beemster vindt, die in 1612 werd drooggemalen, de Schermer van 1635, maar ook in onze eigen, veel kleinere polder, de Starnmeer, drooggelegd in 1643.


Starnmeerdijk 6
1488 AG Starnmeer
075 64 11 774

bereikbaarheid en parkeren

nieuwsbrief