Afvalverwerking bij Buitenwerkplaats

 

Wist je dat wij als Buitenwerkplaats samen met onze klanten niet meer afval produceren dan een middelgroot huishouden?! Toch wel knap als je nagaat dat er gemiddeld zo'n 25 personen per week langskomen voor een dag vergaderen!

Dit heeft niet alleen te maken met ons strakke inkoopbeleid, maar ook met de zorgvuldige scheiding van ons afval. Net als bij de meeste huishoudens worden glas, papier en plastic in aparte afvalbakken verzameld en via de gemeentelijke sorteer-stations bij recycle bedrijven gebracht.

Wat doen wij ermee?
Organisch afval, kranten en bruin karton hergebruiken we zelf. We verrijken de tuin hiermee op diverse manieren. Het bruine karton gebruiken we om de bodem van de moestuin te verbeteren, het krantenpapier gaat naar het kippenhok. Een groot deel van het organisch afval gaat naar de composthoop, een klein deel is eetbaar en gaat naar de kippen, die er op hun beurt weer mooie eieren en dierlijke meststoffen van maken.

Kippen
Je moet wel weten wat kippen wel en niet mogen eten. Brood kan bijvoorbeeld gaan gisten in de maag van de kip en ze mogen ook geen zout. Maar de schilletjes van de appel, het loof van de wortel en kleine restanten krijgen ze van ons als aanvulling op hun granenmix; op een schaaltje, zodat het snel op gaat, anders komt er ongedierte van mee-eten.

Oesterzwammen
Koffieprut biedt ook een verrassende mogelijkheid: wij gebruiken het op kleine schaal voor het kweken van oesterzwammen. In een afgesloten emmertje van Rotterzwam start je met wat schimmels en een kleine portie koffieprut. Wanneer dat helemaal is doorgroeid met witte schimmeldraden doe je er weer een laagje bij, totdat de emmer vol is. De schimmel merkt dat er geen voedsel meer voorradig is en wil vruchten produceren voor de voortplanting. Dat zijn de zwammen, die door kleine gaatjes in de emmer naar buiten piepen, groeien en na een dag of wat geplukt en gegeten kunnen worden! Wanneer de schimmel geen vruchten meer maakt kan je een deel van de basis verkruimelen en opnieuw beginnen met het toevoegen van koffieprut.

Moestuin
Verreweg het grootste deel van het organisch afval wordt gecomposteerd in de moestuin. Door de keukenresten, de resten van de kippen en de resten uit de oesterzwam-teelt te mengen met tuinafval, blad, gras en takjes maken we een prachtige, rijke compost voor de groentebedden. De toevoeging van compost is positief voor het bodemleven. En een gezonde bodem is de basis voor een fijne moestuin, zonder plagen en ziekten.

Op je bord
De kruiden, groenten en bloemen uit die moestuin... precies, die vind je tijdens de lunch op je bord! Dit circulaire denken is onderdeel van het ecologisch tuinieren volgens de permacultuur. We zullen later over de permacultuur in onze tuin nog meer gaan vertellen.


Starnmeerdijk 6
1488 AG Starnmeer
075 641 17 74

bereikbaarheid en parkeren

nieuwsbrief