Tekengebied 4 Keetje Boomgaard Terras Zwemvijver Helofytenfilter Kippen Kookstudio Werkplaats Cultureland-Studio Stolp Moestuin

Ontdek

Stolp

De stolpboerderij hebben wij zo verbouwd dat er verschillende mensen kunnen werken en logeren. Er zijn ruimtes voor grote en voor kleine groepen die vergaderen, een training volgen of samen aan een project werken. Lees meer…

Boomgaard

Er staan peren- en appelbomen, pruimen en kersen. Allemaal verschillende  Noord-Hollandse rassen, zoals die van oorsprong voorkomen naast een stolpboerderij. De oudste boom produceert meer dan 100 kg stoofperen per jaar, waar we heerlijk sap van persen. De nieuwere bomen zijn geselecteerd op spreiding van de oogst en vooral de smaak van het fruit. Die smaak proberen we ook te ontwikkelen met extra aandacht voor de bodem. Een uitgekiend palet van kruiden, bloemen en bessenstruiken zorgen voor diversiteit en bodemleven.

Omgeving

De Starnmeepolder is een graslandpolder ten noorden van Zaanstad die ligt ingeklemd tussen natuurgebieden Alkmaardermeer, Wormer-en Jisperveld. Buitenwerkplaats ligt aan het Noord-Hollands kanaal tegenover dit idyllische kerkje van Oostgraftdijk, vlakbij  het mooie en gezellige stadje de Rijp, aan de rand van de Beemster.

Kippen

Deze dieren zijn onmisbaar voor de compost. Zij verwerken met hun gescharrel alle keuken-resten en tuin-afval tot een fantastische bemester van de groente, bloemen en kruidentuinen van de Buitenwerkplaats. Bovendien leggen ze in de lente en de zomer het meest heerlijke eitje voor bij je ontbijt.

Bijen

De Buitenwerkplaats moet een klein paradijs zijn voor bijen. Aangezien bijen in een straal van drie kilometer rondom de kast hun nectar verzamelen en de weilanden over het algemeen arm zijn in bloeiende soorten, vinden wij dat er er elk seizoen iets te vinden moet zijn voor de bij op ons eigen erf. In het vroege voorjaar bloeit het groot hoefblad, later de fruitbomen, in de zomer allerlei bloemen en kruiden en de grote lindebomen naast het koetshuis. We hebben drie vuilnisbak-volkjes in verschillende kasten, die wij zo min mogelijk beroeren.

Zwemvijver

Aan het eind van een dag hard werken een verfrissende duik in de vijver, tussen de waterlelies en water-zuiverende planten! De koeien komen nieuwsgierig kijken. Het water is 1meter 50 diep en ja er zwemmen visjes, slakjes en allerlei andere beestjes in. Voor de echte natuur en lange-afstand zwemmers en is er natuurlijk de mogelijkheid in het kanaal te springen.

Kookstudio

In de stal is de kookstudio van Saskia Strawford Stolk. Zij maakt hier met 100 % biologische ingrediënten allerlei lekkers klaar voor onze groepen dat in de eetkamer wordt geserveerd, met uitzicht!

Moestuin

Hier worden groenten en bloemen gekweekt op een natuurvriendelijke manier.  Je ziet hier een enorme variatie in kleur, vorm, geur en textuur, zodat de planten elkaar beschermen tegen ziekten en plagen. We gebruiken dus geen bestrijdingsmiddelen en tuinieren ook met aandacht voor insecten, vogels en andere gasten.

Werkplaats

Een erf heeft een lekkere, grote werkplaats; dé droom voor de creatieve stedeling! In de werkplaats is ruimte voor maken en experimenteren. Hier kan je aan meubels, maquettes of decorstukken werken. Er zijn geen 3D printers, maar er is wel allerlei gereedschap voor hout- en staalbewerking. Vrijwel het hele interieur van stolp en stal werden gemaakt in deze werkplaats!

Horizon

Het voelt als een fysieke en mentale weldaad dat je op deze plek kan wegkijken, de verte in. Je geeft niet alleen ontspanning aan je ogen, je ervaart ruimte, overzicht en de meest prachtige wolkenluchten. En het is waar: zelfs de donkerste wolken hebben gouden randjes!

Cultureland-studio

Hier is de werk- en woonruimte van de Cultureland-kunstenaar. Elke 6 weken is er een andere, vaak buitenlandse kunstenaar aan het werk met het thema natuur&cultuur, stad&land. Het Artist In Residence programma dat Dagobert en Maud hebben opgezet biedt de kunstenaars een aantal weken rust en werkruimte aan in zowel Amsterdam als hier op de Buitenwerkplaats. Voor meer informatie over het programma en de kunstenaars, zie www.cultureland.nl

Terras

Aan de zuid-oost gevel van de stolp zijn twee heerlijke terrassen, omgeven door heesters en bloemen. Hier zit je uit de wind wat in de polder echt een belangrijk voordeel is én tot halverwege de middag in het zonnetje. Uiteraard kan je hier ook aan het werk, of me elkaar lunchen. Dan zetten we er een parasol bij en leggen we kussens op de tuinstoelen.